Älykaupungit – teknologia säästää aikaasi

/Abloy/Abloy.fi%20(OW2)/Yritys/Ajankohtaista/alykaupungit.jpg

Asiakkaat haluavat helposti ostettavia älykaupunkiratkaisuja, joissa koko palvelun saa samasta paikasta, sanoo älykaupunkeihin perehtynyt Abloyn liiketoiminnan kehityspäällikkö Panu Hällfors.

Mitä älykaupungit ovat?

Älykaupungit ovat tapa elää ja asua, mikä säästää ihmisten aikaa. Tätä tiivistystä on käyttänyt muun muassa Helsingin kaupungin Forum Virium, ja se kiteyttää mielestäni hienosti älykaupunkien ytimen. Aikaa säästyy, kun meidän ei tarvitse enää turhaan käydä hakemassa tai tuomassa tavaroita. Jääkaappi tilaa automaattisesti lisää maitoa kotiin tuotavaksi, postipaketti toimitetaan työpäivän aikana älylukolla varustettuun kotiin asti ja hotellihuoneen saa auki kännykällä käymättä vastaanoton kautta. Vuokra-auton etsimiseen ei mene aikaa, koska tekoäly tarjoaa sopivaa vaihtoehtoa. Älyä ei haluta älyn takia, vaan siksi koska se helpottaa ihmisten elämää.

Toinen tärkeä älykaupungin ominaisuus on resurssien viisas käyttö – esimerkiksi tilojen käytön ja liikenteen tehokas järjestäminen säästää sekä rahaa että ympäristön kuormitusta, kun niitä voidaan käyttää joustavasti tarpeen mukaan. Älykaupungit mahdollistavat aivan uusia palveluja, jotka eivät ole aikaisemmin olleet mahdollisia!

Kuinka älykkäitä suomalaiset kaupungit ovat vuonna 2018?

Kaikissa Suomen suurimmissa kaupungeissa on kokeiluja käynnissä: Esimerkiksi Abloy on mukana toteuttamassa Jyväskylän visiota, jossa lukitus- ja kulunvalvontajärjestelmät ovat yhteensopivia siten, että ihmiset voivat kulkea helposti samalla tunnisteella niin kotiin, pysäköintitiloihin, roska-astioihin kuin kaupungin yleisiin kohteisiin, kuten uimahalleihin. Lisäksi älykaupungin konsepteja hiovat monet yritykset, kuten energiantuottajat, rakennusala ja operaattorit. Suomessa on paljon pöhinää tämän ympärillä, mutta voisi olla enemmänkin. Esimerkiksi Yhdysvalloissa jo noin viidesosassa talouksista on käytössä puheohjauksella toimivia laitteita, kuten Amazon Alexa ja Apple HomePod. Etelä-Koreassa valtaosa uusista asunnoista on varustettu älylukoilla.

Millaisia ABLOY-ratkaisuja on älykaupungissa?

Kolme esimerkkiä: Pientalon oveen on tarjolla Yale Doorman -älylukko, jonka avulla postinkantajalle voi antaa oikeuden viedä paketti kotiin asti – tällaisen ratkaisun ASSA ABLOY tarjoaa jo Ruotsissa yhdessä PostNordin kanssa. ABLOY OS -käyttöjärjestelmä yhdessä mobiiliavaimen kanssa mahdollistaa julkisten tilojen tehokkaan käyttämisen. Esimerkiksi Abloylla on Tampereen kaupungin kanssa käynnissä kokeilu, jossa varaustilan vuokraaja voi helposti avata oven kännykällä. ABLOY PULSE puolestaan mahdollistaa kerrostaloissa kulkuoikeuksien antamisen ja poistamisen helposti pilvipalvelun kautta. Ylipäätään asiakkaat haluavat helposti ostettavia älykaupunkiratkaisuja, joissa koko palvelun saa samasta paikasta. Siispä meidän pitää kehittää viisaimpia mahdollisia kokonaisratkaisuja yhdessä muiden alojen asiantuntijayritysten kanssa. Samalla Abloyn tärkeänä tehtävänä on sparrata sen palveluita tarjoavia kumppaneita, jotta voimme yhdessä tarjota tulevaisuuden kaupunkien älykkäitä ratkaisuja.

Panu Hällfors

Liiketoiminnan kehityspäällikkö

ABLOY