Hotel Lilla Roberts

/global/scaled/3280x1427x721x679x1000x435/Abloy-Abloy.fi (OW2)-Medialle-LR_054.jpg

Jos olit tulossa Helsinkiin elokuun 2015 superviikonloppuna, jolloin oli myös Helsinki City Run, Jari Sillanpään stadionkonsertti ja vaikka mitä tapahtumia ja hotellit aivan tukossa, saatoit saada ihan viime päivinä pelastuksen. Pikku Roobertinkadulla oli samalla viikolla avattu uusi hotelli. Ja millainen hotelli! Miten sieltä malttoi edes lähteä mihinkään illaksi?

Mennäänpä ajassa taaksepäin joulukuuhun 2014 rakennustyömaalle, jossa yli satavuotiaasta kantakaupungin kiinteistöstä oli tarkoitus tehdä luksushotelli. Abloyn projektimyyntipäällikön Riitta Nikander-Koivulan ensivaikutelma oli ”Miten tästä kaaoksesta voi ikinä tulla mitään”. Rakennuksessa Helenin vuokralaisena toiminut Helsingin Poliisilaitos oli muuttanut vuonna 2012 muualle lisätilan tarpeessa.

Marraskuussa 2015 Hotel Guest Manager Erkki Kerttula esittelee tyytyväisenä Hotel Lilla Robertsia, viimeisimpiä hankintoja Kämp Groupin korkeatasoiseen hotelliketjuun.

Kerttulan kokemuksen mukaan elokuu on yleisesti paras aika avata uusi hotelli, ja käyttöaste onkin ollut alusta asti hyvä. Hän kertoo, että pienehkö hotelli ja sen sijainti historiallisessa ympäristössä rauhallisen pikkukadun varrella, mutta vain kulman takana ydinkeskustan sykkeestä, on ollut etenkin ulkomailta ja kauempaa Suomesta saapuvien liikematkustajien mieleen. Ylelliset ja kodikkaat huoneet tarjoavat mahdollisuuden rentoutua esimerkiksi kuunnellen musiikkia tai katsellen kuvia 55 tai 47 tuuman tv-näytöiltä oman kännykän kautta. 

Historiallisen rakennuksen muodonmuutos luksushotelliksi

Kohteen suunnittelusta vastasi hotelli-, ravintola- ja liiketilasuunnitteluun erikoistunut arkkitehti- ja sisustusarkkitehtitoimisto Puroplan Oy.

- Kun Royal Ravintoloiden omistaja Kasperi Saari kiinnostui Pikku-Roobertinkadulla sijaitsevasta kiinteistöstä, joka oli vapautumassa aiemmalta käyttäjältä, tutkimme mahdollisuutta muuntaa tila hotelliksi: Miten pystytään toteuttamaan hotellihuoneet putkituksineen sekä yleiset tilat ja vastaanotto. Kun päädyttiin 133 huoneeseen, piti löytää tilat myös ravintolalle. Tavoitteena oli luksusbrändi ja huippuhotelli, kertoo Puroplanin toimitusjohtaja, sisustusarkkitehti Jaakko Puro.

Arkkitehtisuunnittelun jälkeen rakennuksen muutokselle oli haettava poikkeuslupaa, koska se sijaitsee rakennuskieltoalueella. Pelastuslaitoksen ja kaupungin kanssa hiottiin suunnitelmia yhdessä, että ne saatiin vastaamaan tiukkoja esteettömyys- ja paloturvallisuusmääräyksiä. Poikkeuslupahakemus käsiteltiin kaupungin rakennusvalvonnassa erittäin nopeasti.

Koska sama toimisto vastasi sekä rakennus- että sisustussuunnittelusta, niissä pystyttiin etenemään samanaikaisesti.

- Vanhassa rakennuksessa myös suunnittelu ja rakentaminen etenevät yhtaikaa, koska yksityiskohtia rakennuksesta selviää matkan varrella. Suunnitelmia hiotaan, samalla mietitään, miten tehdään ’Suomen paras hotelli’. Koska meillä oli kokonaisvastuu, johdimme myös LVI- ja sähkösuunnittelua. Se on suunnittelijoiden yhteistyötä, Puro kuvailee työn etenemistä.

 - Kaupunginmuseo valvoi työtä aktiivisesti. Ikkunoista säilytettiin alkuperäisasussa kaikki, mitä pystyttiin. Energiatehokkuus huomioitiin sielläkin, missä vanhoja ulkopuitteita säilytettiin. Esimerkiksi ravintolatilassa ikkunat on entistetty ja lisätty lämmitys sisäpuolelle, Puro kertoo.

- Esteettömyyden vaatimukset ovat tiukkoja. Jouduimme purkamaan esteitä ja tasoittamaan reittejä. Kiinteistössä on rakennuksia kolmelta eri ajalta, vanhin niistä vuodelta 1909. Hotellikokonaisuuden pääsee kiertämään ympäri sisäkautta vain neljännessä kerroksessa yhdyskäytävää pitkin. Oli haasteellista miettiä kulkureittejä, joiden kautta asukkaat pääsevät helposti liikkumaan matkalaukun kanssa. Historiallinen porraskäytävä oli jätettävä avonaiseksi, joten kulku kerrostasanteilta huoneisiin johtaviin käytäviin oli lukittava.

Lukkojen kuuluu olla huomaamattomia

Hotellihuoneiden, hotellin väliovien ja sisäpihan ulko-ovien lukitusratkaisut on laadittu ASSA ABLOY Hospitalityn ja Abloyn yhteistyönä ja asennustöistä vastasi Arvolukko Oy. ASSA ABLOY -konserniyhtiöt ovat varustaneet asiakaskohteita yhdessä aiemminkin, mutta Hotel Lilla Roberts on Abloyn Riitta Nikander-Koivulan mukaan hyvä esimerkki yhä tiivistyvästä yhteistyöstä.

Abloyn Antti Voutilaisen tekemässä lukitussuunnitelmassa mekaanisten avaimien osuus oli vähäinen, koska oviin oli jo alunalkaen määritelty VingCard-lukot, joiden kautta asiakkaat ja henkilökunta liikkuvat hotellissa. 

– Lilla Robertsissa on käytössä uusin tuotesukupolvi, RFID:n eli radiotaajuisen etätunnistuksen avulla toimiva VingCard ESSENCE, jossa lukon avaukseksi riittää tunnisteen näyttäminen lukijan lähellä. Ensimmäisenä Suomessa se otettiin käyttöön Tampereen Torni-hotellissa, ASSA ABLOY Hospitalityn Suomen myyntipäällikkö Kim Lindström kertoo.

VingCard Essence häivyttää kaikki lukkokomponentit oven sisään, myös RFID-lukijan. Se on ulkoasultaan minimalistinen lukko, jossa kaikki olennainen on katseilta piilossa mutta toimii. Ovissa on varmuuden vuoksi avainpesä, jonka avulla henkilökunta saisi poikkeustilanteissa oven auki mekaanisella avaimella.

Vaativien oviympäristöjen ammattitaitoinen toteutus saa hyvät arvosanat Abloyn Nikander-Koivulalta. Arvolukko Oy:n projektipäällikön Ari Hyykosken mukaan vanhoissa ympäristöissä aikataulu on usein tiukka, koska yllätykset ovat väistämättömiä.

– Lukitussuunnitelmaa päivitettiin joustavasti sitä mukaa, kun muutoksia tuli. Hotellihuoneet pysyivät suunnitelmassa, mutta yleisissä tiloissa muutettiin joitakin tuotteita ja designia, hän kertoo.

Lukkoja asennettiin viimeisiin päiviin asti. Hyykoski mainitsee lukkoasentaja Leif Pyykkösen avainroolin asennustöiden koordinoinnissa rakennustyömaan kanssa, sekä ovivalmistajan (Dovia) laadukkaan työn jäljen, jonka ansiosta tuotteet oli helppo asentaa oviin ja lopputuloksesta tuli toimiva.

Kaikki oli aivan viimeistä silausta vaille valmista, kun henkilökunta aloitti työt heinäkuun 2015 lopulla, kaksi viikkoa ennen hotellin avaamista. Viimeistelyyn on kuulunut muun muassa henkilökunnan tutustumisyö kullekin sopivana aikana ja samalla tarkistus, että huoneiden varustuksessa on kaikki kunnossa.