Esteetön koti sopii kaikille

/global/scaled/2704x1173x0x814x1000x435/Abloy-AbloyFI-Asunnot-esteettömyys.jpg

Esteetön koti rakentuu hyvästä suunnitelmasta ja huolella toteutetuista yksityiskohdista.

Esteetön koti on välttämättömyys monille. Yhtälailla se on etu myös muille, sillä esteetön koti helpottaa esimerkiksi kodin siivousta ja huoltoa sekä tavaroiden siirtämistä. Esteettömyys ei yleensä maksa rakennusvaiheessa tavallista enempää. Suunnitteluun sen sijaan kannattaa panostaa. Esteettömän kodin suunnittelun lähtökohtana on asukkaiden tarpeiden aito tunnistaminen. Hyvä suunnittelutyö antaa tukevan pohjan huolelliselle toteutukselle.

Toimiva oviympäristö on pohja helppokulkuiselle kodille

Liikkumista kodissa voidaan helpottaa hyvinkin pienillä asioilla. Olennaista on tunnistaa tarpeet ja löytää niihin ratkaisu. Matala kynnys, kevyttoiminen lukko, hyvin käteen istuva painike ja ovensuljin ovat esimerkkejä pienistä, mutta ratkaisevan tärkeistä yksityiskohdista, joilla esteetöntä kotia rakennetaan. Esteettömän kodin oviympäristöä suunnitellessa kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi näihin:

  • Lukon rakenne ja avaimen muoto. Oven ja lukon voi avata myös yhdellä kädellä. Lukon rakenne sekä avaimen muoto ja koko helpottavat avaimen asettamista avaimenreikään. Lukon osien herkkyyttä voidaan säätää erilaisten olosuhteiden, kuten sään vaihtelun ja vuodenajan mukaan.
  • Painikkeet ja vetimet. Oikeanmalliset ja -muotoiset painikkeet helpottavat oven aukaisua sekä mahdollistavat erilaiset otteet. Pitkä vedin mahdollistaa myös eri otekorkeudet. Oven sulkemista sisäpuolelta helpottaa vaakavedin.
  • Avauspuomi. Oven avaus on helppoa koko oven levyisellä avauspuomilla, koska silloin ei tarvita avainta, vääntönuppia, painiketta ja/tai vaakavedintä. Avauspuomi ja uusi lukkorunko ovat helposti asennettavissa ja soveltuvat käytettäväksi kaikissa ovissa.
  • Oviavainsäilö. Oveen asennettava oviavainsäilö turvaa kodin avaimen luotettavan säilyttämisen. Oviavainsäilöä käytetään muun muassa silloin, kun jollakin palveluntarjoajalla, kuten koti-, huolto- tai siivouspalvelulla, on oltava sisäänpääsy
  • Postiluukku ja tiivistekynnys. Hyvin suunniteltu asunnon ovi ei edellytä kerros- ja rivitalossa sisäovea ja kynnystä. Tämän mahdollistavat paloturvallinen postiluukku ja oveen asennettava tiivistekynnys.
  • Ovensuljin. Oikein valituilla ja säädetyillä ovensulkimilla varustetun oven avaaminen on helppoa ja oven sulkeutumisaika voidaan säätää. Tarvittaessa ovi saadaan jäämään
  • Oviautomatiikka. Oviautomatiikalla varustettu ovi avautuu automaattisesti ja pysyy auki kunnes käyttäjä on kulkenut ovesta. Tämän jälkeen ovi sulkeutuu itsestään. Oviautomatiikkaa ohjataan kauko-ohjaimilla, kyynärkytkimillä tai liiketutkilla. Sähköisillä lukoilla saadaan myös lukitus automatisoitua.
  • Kyynärpainike. Kyynärpainike on muotoiltu niin, että se on helppo avata kyynärpäällä. Sen vuoksi se sopiikin erinomaisesti osaksi toimivaa oviympäristöä.
  • Työntölevy. Työntölevyllä oven saa avattua helposti yhden käden otteella, työntämällä. Työntölevy mahdollistaa helpon poistumisen asunnosta.

ABLOY-valtuutetut lukkoliikkeet ja heidän ammattilaisensa ovat apunasi tarpeisiisi sopivien ratkaisujen valinnassa.