Uudessa Karhuvuoren koulussa viihdytään ja opitaan

/Abloy/Abloy.fi%20(OW2)/Julkiset%20tilat/Abloy_oppilaitokset_10.jpg

Puretun entisen koulun tilalle rakennettu uusi Karhuvuoren koulu on ollut käytössä vuoden 2016 alusta lähtien. Koulun tilat ovat monipuoliset ja muunneltavat. Ruokala muuntuu helposti juhlasaliksi ja esiintymistilaksi, jonka vieressä on amfiteatterimainen katsomo ja portaikko. Toisen kerroksen luokkien väliin jäävässä tilassa on ympyrän muotoiset saarekkeet.

– Voisi kuvitella että täällä olisi meteliä, mutta ei, täällä on hiljaista kuin huopatossutehtaalla. Myös oppilaat osaavat arvostaa sitä, että pääsevät ulos luokasta, rehtori Marianne Puumalainen esittelee saarekkeita, jonne voi vetäytyä lukemaan tai tekemään ryhmätöitä.

– Oppilaat voivat tulla tänne tekemään tehtäviä tai lukemaan kokeeseen, ja ovat samalla sisäikkunoiden kautta opettajan valvonnassa. Oppilailla on käytössä läppärit, he tekevät täällä töitä kaikessa rauhassa. Osa luokasta haluaa ehdottomasti tänne.

Sattumanvaraisen oppimisen paikkoja

Karhuvuoren koulun on suunnitellut kouluihin ja nuorten tiloihin erikoistunut lahtelainen arkkitehtitoimisto H&M Arkkitehdit. Sen perustajat Seppo Markku ja Anneli Hellsten ovat innostuneita siitä, miten tilat ja toiminta vaikuttavat oppimiseen.

– Oppiminen on sattumanvaraista. Te muistatte jonkun asian sen takia, että samanaikaisesti tapahtui jotain ihan erikoista tai outoa. Ihminen ei opi niin, että aina on sama tuttu tilanne. Täytyy tehdä tiloja, joissa pystytään olemaan vapaasti, mutta myös tiloja joihin voi vetäytyä keskittymään, Markku tähdentää.

H&M Arkkitehdit on kehittänyt ennakkoluulottomasti koulujen tilaratkaisuja ja vaikuttanut siihen, että nykyisin ymmärretään eri oppiaineiden mahdollisuudet yhteistyöhön.

– Olemme niin paljon saaneet kuulla sitä, että ei voi fysiikan luokassa opiskella vaikkapa saksaa, mutta onneksi käsitykset alkavat muuttua. Nyt uudessa opetussuunnitelmassa on yhdistetty ruuanlaitto ja kemia. Ja myös ruotsiksi voi kokata. Veikkolan koulussa laitettiin biologian ja kotitalouden luokan väliin kasvihuone, Markku luettelee esimerkkejä uusista ajattelutavoista, joista myös opettajat ovat pikkuhiljaa innostuneet.

– Uudessa opetussuunnitelmassa ajattelumalli on niin erilaista kuin perinteisessä mallissa. Kun asiat on kirjattu lakiin, niitä on pakko toteuttaa. Meidän tehtävämme on puolestaan miettiä, miten tämä saadaan toteutettua tilojen avulla, Hellsten lisää.

– Rakennusten pitää olla mahdollisimman tehokkaasti käytettyjä. Nykyisin koulujen käyttöaste on 21 %. Jos mikä tahansa firma toimisi sillä käyttöasteella, se olisi konkurssissa. Meidän näkökulmastamme tilojen pitäisi toimia 24/7. Yksi tärkeä osa siinä on lukitus. Saadaan kulkutiedot, ketkä ovat käyttäneet tiloja milloinkin. Kun on olemassa toimiva turvajärjestelmä, tilat saadaan toimimaan ympäri vuorokauden, hän lisää.

Ministeriön turvallisuustyöryhmässä

Anneli Hellsten on ollut mukana opetusministeriön alaisessa koulurakennusten rakenteellisen turvallisuuden työryhmässä, joka on perustettu tällä vuosituhannella tapahtuneiden kouluampumisten ja koulupalojen johdosta. Työryhmä on tarkastellut oppilaitosten turvallisuutta ja antanut suosituksia oppilaitosten poistumisturvallisuudesta, esteettömyydestä ja suojautumisesta väkivaltatilanteissa.

Työryhmän suosituksen mukaan opetustiloista on oltavat toinen uloskäynti, jota voidaan häiriötilanteessa käyttää pakenemiseen. Tämän uloskäynnin ei tulisi johtaa samaan tilaan kuin opetustilan sisäänkäyntiovi. Karhuvuoren koulussa pääsee välioven kautta suoraan luokasta toiseen, ja molemmissa päädyissä on poistumistie.

– Jos käytävällä on tunkeutuja, vedetään sisäikkunoiden kaihtimet alas ja opettaja arvioi, kumpaa kautta lähdetään ulos, rehtori Puumalainen kertoo.

Yhtenä turvallisuustekijänä työryhmä on ottanut esille myös valaistuksen.

– Valaistus on toteutettu koko talossa LED-lampuin ja liiketunnistimin, lisää Juha Kaunola, kaupungin rakennuttajainsinööri.

Faktaruutu

Karhuvuoren koulun lukitus- ja turvallisuusratkaisut

  • Ulko-ovien aikaohjatut ABLOY-sähkölukot ovat lukossa paitsi välituntien aikana ja koulun alkaessa.
  • Opettaja avaa luokan oven ennen oppituntia.
  • Koulu on jaettu kolmeen palo-osastoon ja käytössä on automaattinen paloilmoitinjärjestelmä, ABLOY-palonsulkujärjestelmät sekä ääniohjaus. Kaikissa tiloissa on kameravalvonta.

Kulunvalvonta- ja henkilötietojärjestelmä

  • ABLOY SENTO -avainjärjestelmä, EXIT-lukot, paniikkipuomeja, yhteisissä ovissa ovensulkimia, luokkien ovissa automaattikynnykset
  • Oppilaiden omat lokerikot toteutetaan Abloyn mekaanisilla koodilukoilla.