Taloushallintoa ja poskisuukkoja

/global/scaled/2592x1128x0x485x1000x435/Abloy-Abloy.fi (OW2)-Medialle-artikkelikuva_vaihtoehto2_Silja.jpg

Silja Syrjätie, Assistant Controller

Silja Syrjätie on juuri valmistunut kauppatieteiden maisteri, joka teki Pro gradu –tutkielmansa Abloylla.

Siljan varsinainen Abloy-ura alkoi äitiyslomasijaisuudella, jonka aikana tarjoutui mahdollisuus hakea ASSA ABLOY –konsernin opiskelijoille ja valmistuneille suunnattuun Graduate-ohjelmaan:

- Henkilöstön kehittämispäällikkö kertoi minulle ohjelmasta ja innostuin heti. Olen aina ollut kiinnostunut matkustamisesta ja työskentely ulkomailla oli uudenlainen haaste, johon halusin tarttua. Näin ohjelman mahdollisuutena kehittää ammatillista osaamistani ja upeana tilaisuutena tutustua uuteen kulttuuriin.

Työharjoittelun kohdemaan suhteen Silja sai esittää toiveita, jotka otettiin huomioon lopullisessa valinnassa. Siljan osalta Espanja valikoitui lopulliseksi kohteeksi, koska hän on opiskellut aiemmin espanjaa ja maasta löytyy myös Abloyn myyntiyksikön lisäksi konsernin tehdas. 

Vaikka kieli ja kulttuuri olivat jo jonkin verran tuttuja ennen harjoittelua, pieniltä ihmetyksen aiheilta ei ole vältytty:

- Suomalaisesta näkökulmasta oli huvittavaa, kun ulkona oli lämpöä 25 astetta ja joillakin paikallisilla oli vielä päällään toppatakit. Itse olin suuntaamassa rannalle ottamaan aurinkoa. Toinen kulttuuriero on poskisuudelmien jakaminen. Aloittaessani työt koko talousosasto esittäytyi poskisuudelmien kera. Eihän siinä järkytyksessä kenenkään nimi jäänyt mieleen!

Silja palaa kesäkuun lopussa takaisin Suomeen, jolloin taakse jäävät kolme unohtumatonta kuukautta. Mitä eväitä ulkomaanharjoittelusta ja Graduate-ohjelmasta on jäänyt Siljan elämään ja tulevaisuuden urapolulle? 

- Varmuus siitä, että myös ulkomailla pärjää, on kasvanut harjoittelun myötä huimasti. Lisäksi olen päässyt kehittämään ammatillista osaamista ja kielitaitoni englannin, espanjan ja jopa ranskan suhteen on parantunut. Espanjalaisten asenne on aikaansaava, mutta liikoja ei kuitenkaan stressata. Tämän haluaisin tuoda mukanani Suomeen. Olen myös saanut ystäviä niin työpaikaltani Espanjasta kuin myös muista samassa ohjelmassa olevista Graduateista ympäri Eurooppaa.

Tulevaisuudessa Silja haluaa kehittää ammattitaitoaan monipuolisesti laskentatoimen saralla ja edetä urallaan. Yhtenä haaveena on työskennellä jossain vaiheessa yhdessä ASSA ABLOYn ulkomaan yksiköistä, mutta Suomi on vielä tällä hetkellä hänen ensimmäisenä vaihtoehtonaan: 

- Näen itseni työskentelemässä edelleen taloushallinnossa, mutta tehtävänkuva on arvoitus. En tosin halua poissulkea muitakaan osastoja, sillä mahdollisuuksia on monia!