Astetta kovempi juoksija

/global/scaled/6720x2924x0x0x1000x435/Abloy-Abloy.fi (OW2)-Yritys-Ura Abloylla-Ura Abloylla_Tomi1.jpg

Harrastuksen myötä kuka tahansa meistä voi elää kuin supersankari – päivisin työskennellään muiden joukossa kuin kuka tahansa, mutta vapaa-ajalla käytetään taitoja, jotka jäävät työssä muilta huomaamatta. Yksi tosielämän teräsmies on Tomi Ronkainen, joka työskentelee päivisin Abloyn tehtaan karkaisimolla, mutta vapaa-ajallaan juoksee yli 50 kilometrin matkoja.

Tomi Ronkainen tuli Abloylle töihin armeijan jälkeen. Tarkoituksena oli työskennellä puristamolla kaksi viikkoa sairasloman sijaisena ja jatkaa ammattikorkeakouluun, mutta työelämä imaisi mukaansa. Puristamolta hän on siirtynyt karkaisimolle, joka Ronkaisen mukaan ”näytti kivalta paikalta jo heti ekana päivänä.”

Karkaisimon ovella on komea kokoelma varoituskylttejä. Työturvallisuuteen on selkeästi panostettu, mutta mitä karkaisimolla tehdään?

”Metallia käsitellään siten, että siihen lisätään hiiltä. Näin tuotteista tehdään kestävämpiä.”

Aivan kuten Abloyn tuotteet, ilmeisesti myös Ronkainen itse on käsitelty karkaisimolla, sillä hänen harrastuksensa vaatii astetta kovempaa kestävyyttä. Viime heinäkuussa hän osallistui vuorokausijuoksun MM-kisoihin Belfastissa. Lähtökohtaisesti vuorokausijuoksussa idea on sama kuin Cooperin testissä. Ero on vain siinä, että juostavana aikana ei ole 12 minuuttia vaan 24 tuntia.

”Kisoissa tuli juostua 224,5 kilometriä, eli käytännössä melkein sama matka kuin Joensuusta Jyväskylään asti. Pieni jalkavamma tuli 18 tunnin kohdalla, ja jouduin kävelemään loput kuusi tuntia.”

Ultrajuoksijana Ronkainen on Suomen kärkitasoa. Belfastissa juostu matka on pisin, mitä hän on koskaan yhtäjaksoisesti juossut. Vastaavia matkoja ei ihan joka viikonloppu juosta, sillä myös palautuminen vie aikansa.

Ronkainen ei ole koko ikäänsä harjoitellut juoksua, vaan pohjakunto on hankittu pelaamalla jalkapalloa joensuulaisissa joukkueissa. Nykyään hän pitää kuntoa yllä esimerkiksi juoksemalla töihin.

”Joka aamu sitä kuitenkin töihin tulee, niin saapa samalla juoksulenkin joka päivälle. Joskus tosin pitää lapset käydä viemässä hoitoon, niin sitten pitää autoilla. Harkinnassa on kuitenkin ollut, että heidätkin voisi viedä juoksemalla”, Ronkainen kertoo pilke silmäkulmassa.

Paikoilleen Ronkainen ei haluasi jäädä töissäkään, vaan työkierto ja uudet tehtävät kiinnostavat datanomin koulutuksen saanutta miestä.

Ronkainen on viihtynyt 11 vuotta Abloylla. Merkittävin syy tähän on hyvä työilmapiiri ja työkaverit. Juoksukavereita ei Ronkainen ole saanut työkavereista, mutta he seuraavat hänen suorituksiaan ja kannustavat mukana:

”Hyvästä juoksusta työkaverit lupaavat kahvit ja pullat.” Ronkainen naurahtaa.

 

Juoksukuva: Sami Vaskola