Avuliaisuus ja ammattitaito kiteytyvät Vuoden Abloylaisessa

Reijo Hakkaraiselle työskentely Abloylla on ollut paitsi työ- myös siviilielämän selkäranka.

Ahkera, avulias pyyteetön työmyyrä. Todellinen Abloy grand old man!
Kokenut, luotettava, ystävällinen kaikille. Reijon kanssa on aina miellyttävä työskennellä.
Hän selvittää aina epäselvät asiat loppuun asti. Ja tervehtii aina käytävällä hymyssä suin!

Muun muassa näillä sanoilla kuvailtiin vuoden 2017 abloylaiseksi valittua Reijo Hakkaraista (62).

Reijo voitti Vuoden Abloylainen -äänestyksen murskalukeminen. Vaikka Joensuun tehtaan käytävillä tiedettiin varmaksi, kenelle tällainen titteli ansaitusti kuuluu, tuotehallinnassa työskentelevälle Reijolle kunnianosoitus tuli täytenä yllätyksenä.

– Itse en osallistunut äänestykseen, joten yllätyin valinnasta todella. Arvostan suuresti, että työkaverit ovat tällaisen kunnian minulle suoneet, ja ylpeydellä kannan titteliä.

Kun Reijolle näyttää paperilta hänestä kirjoitettuja perusteluja, hän lukee ne huolella ja lopulta nostaa päätään hymyillen ja vastaa:

– Mukavahan tuollaisia on lukea, vaikka suomalaisena tuollaisten kehujen vastaanottaminen tuntuu hieman vieraalle, jopa hieman vastenmieliselle, hän lohkaisee. 

Reijo tuli Abloyn Joensuun tehtaalle vuonna 1982 suunnittelijaksi sylinterikehitysyksikköön. Vielä nuorena miehenä Reijo ei osannut edes ajatella vuosikymmeniä kestävää uraa lukkoteollisuuden leivissä.

– Kun tulin taloon minulla oli ajatus, että viitisen vuotta tässä voisi olla, ja sitten voisi katsella muita firmoja, jo yli 30 vuotta Abloylla työskennellyt Reijo muistelee.

Tuolloin alkoi Reijon työssä perehtyminen Emil Henrikssonin mullistavaan keksintöön, mekaaniseen levyhaittasylinteriin. Reijo tutustui haittalevyjen rakenteisiin toimiessaan silloisen vanhemman suunnittelijan oikeana kätenä, ja nykyisin hän tunteekin jokaisen haittalevyn nurkan kuin omat taskunsa.

Yhdeksi Reijon valintaperusteeksi kirjattiinkin “tietopankki”. Hänen pöytänsä äärellä käykin aikamoinen liikenne, sillä työpäivien aikana työtoverit käyvät usein kysymässä Reijolta neuvoa ja näkemystä, useimmiten joko sylinteriin tai Abloyn vanhoihin tuotteisiin liittyen.

– Kertauksen ja kokemuksen kautta on jäänyt asioita vuosien saatossa mieleen. Avulias luonteeni on varmasti vaikuttanut siihen,että minulta tullaan kysymään neuvoa. Se kuuluu jo persoonaani, että pyrin aina auttamaan muita.

Abloylla työskentelyssä kyse ei ole pelkästään rahasta, Reijo myöntää.

– Abloy on iso osa elämääni, ja se on tuonut selkärangan myös siviilielämään. Työtehtävät ovat vuosien saatossa vaihtuneet, työ on mielekästä ja siinä on saanut kehittyä, hyvistä työkavereista nyt puhumattakaan, hän kehuu.

Vuoden päästä Reijolla koittavat eläkepäivät. Hän kuitenkin uskoo, että hänen tietonsa saadaan siirrettyä eteenpäin ennen eläköitymistään. On Reijo antanut luvan, että hänelle saa soittaa eläkkeelläkin.

Mutta onko tässä olemassa se vaara, että puhelin pirisee päivät läpeensä?

– En kyllä usko. Muutaman kuukauden varmasti tarvitaan vielä minun apuani, mutta kyllä se siitä varmasti tasoittuu ajan kuluessa, Reijo luottavaisesti arvelee.