Ei mikään Pelle Peloton

/Abloy/Abloy.fi%20(OW2)/Medialle/Ura%20Abloylla_Antti.jpg

Abloyn tarina alkoi Emil Henrikssonin oivalluksesta, että kassakoneen sylinterissä olevia haittalevyjä voitaisiin hyödyntää myös lukoissa. Henrikssonin idea syntyi 110 vuotta sitten, jonka jälkeen maailma on muuttunut melkoisesti. Tähän vastataan jatkuvalla tuotekehityksellä. Tuotesuunnittelija Antti Kurki on yksi Emilin perinnön jatkajista.

Markkinoille lanseerattiin 25.9. uusi ABLOY PULSE-lukitusjärjestelmä, joka mahdollistaa entistä tehokkaamman kuluvalvonnan ja turvallisuuden älyteknologian avulla. Tuotteet eivät synny tyhjästä – taustalle tarvitaan joukko ihmisiä ideoimaan ja kehittämään niitä. Yksi heistä on tuotesuunnittelija Antti Kurki, jonka mukaan hänen työnsä ei ole kuitenkaan kuten Pelle Pelottomalla.

”Pelle Peloton innovoi ja tekee tyhjästä, kun meidän päivittäinen työ taas keskittyy enemmänkin jo olemassa olevien tuotteiden parantamiseen.” Kurki kertoo. ”Jos kuitenkin kyseessä on aivan uusi tuote mitä aletaan innovoimaan, niin sitten ollaan niitä valopäitä ja joskus jopa Pelle Pelottomia”

Kurjen kanssa jutellessa huomaa, että hän puhuu usein monikossa. Tuotesuunnittelijan työ onkin ennen kaikkea tiimityötä.

”Yksinäisen soturin roolia en voi ottaa. Kaikki isot ratkaisut käydään läpi projektiryhmässä, missä varmistetaan, että asia kannattaa viedä eteenpäin.”

Uuden ABLOY PULSE–lukitusjärjestelmän kanssa Kurki on työskennellyt alusta asti. Tuotetta innovoitiin ympäri Eurooppaa ASSA ABLOY -konsernin yhteistyönä, ja näin ollen kehityksessä voitiin hyödyntää usean henkilön ammattitaitoa useista eri näkökulmista. Kurjen mielestä tästä oli suuresti hyötyä, koska tällä tavoin pystyttiin löytämään sellaisille haasteille ratkaisuja, joille oli jo itse tullut sokeaksi.

PULSE lanseerattiin syyskuussa Suomen markkinoille. Tuotesuunnittelijan työt eivät suinkaan tähän yhteen uuteen tuoteratkaisuun pääty.

”Tuotesuunnittelijalla töitä piisaa. Uusia haasteita ja asiakastarpeita syntyy koko ajan lisää. Sellaista tuotetta ei ole, mikä olisi täysin valmis, vaan aina on kehitettävää.”

Kurki on ollut Abloylla yhteensä 11 vuotta. Alun perin hän tuli tekemään opinnäytetyötä ammattikorkeakouluopintoihin, mutta sai jo vuoden päästä vakituisen työpaikan. Hän on koko ajan ollut osana tuotekehitystä, mutta tuotteet ovat vain vuosien varrella vaihtuneet.

Luovan työn luulisi seuraavan ajatuksissa vapaa-ajallakin. Näin ei kuitenkaan ole:

”Vapaa-aika menee salilla ja muutama autonraatokin olisi työstettäväksi. Mutta toisaalta kun kotiin menee, niin ensimmäisenä siinä ovessa lukee Abloy, ettei siitä koskaan täysin pääse eroon!” Kurki naurahtaa.