Kokemuksella ja rennolla otteella

/global/scaled/1333x578x0x520x1000x435/Abloy-Abloy.fi (OW2)-Yritys-Ura Abloylla-IMG_2726.jpg

Kolmenkymmentäkaksi vuotta on nykymaailmassa poikkeuksellisen pitkä aika samalla työnantajalla. Timo Sallinen ei silti ole aikeissakaan lähteä Abloylta. Oma paikka on löytynyt pintakäsittelyn työnjärjestelijänä, jossa hän luontaisena organisoijana viihtyy hyvin.

”Minulla on metallipuolen koulutus, mutta ennen Abloylle tuloa tein erilaisia hommia” Sallinen kertoo. Tehdas oli hänelle tuttu ennestään äidin kautta, joka myös työskenteli tehtaalla. Tehtaalla onkin nähty Sallisia kolmessa sukupolvessa, sillä myös Timon tytär on ollut tehtaalla kesätöissä. Abloylla onkin paikkansa Sallisen elämässä:

”No kyllä se Abloy merkitsee paljon, kun on viettänyt yhtä paljon aikaa töissä kuin kotonaan” Sallinen naurahtaa ja jatkaa: ”Sitä osaa olla ylpeä työpaikastaan. Ei tarvitse koskaan hävetä, kun kertoo työskentelevänsä Abloylla.”

Vuonna 2009 Salliselta haihtui kirjaimellisesti työpaikka savuna ilmaan, kun pintakäsittelylaitoksella syttyi tulipalo.

”Täällä oli synkän näköistä, kun tultiin töihin. Savun katku oli silloin vielä niin hirveä, että se vaikutti monen työhön. Kaukana ei ollut sekään, että tuli olisi päässyt leviämään muualle tehtaaseen. Pelastuslaitos teki hyvää työtä.” Sallinen muistelee.

Tulipalo vaikutti suoraan päivittäiseen tekemiseen. Sallinen siirrettiin silloiselle Tampereen tehtaalle kahdeksi viikoksi järjestelemään tuotteiden pintakäsittelyn jatkuvuutta, jotta Joensuun tehtaan tilaukset saataisiin toimitettua. Työjakso oli kuitenkin vain väliaikainen, eikä paljasjalkaisen joensuulaisen mieleen tule kuin vain yksi kerta, kun hän harkitsi muuttamista Joensuusta työn perässä.

”80-luvun lopulla käytiin tutustumassa pienellä porukalla Anchorin Eskilstunan tehtaaseen Ruotsissa. Tuolloin tehtaalla kyseltiin, että olisiko minulla ollut kiinnostusta viettää vuotta siellä. Eihän tuo mahdottomalta tuntunut, kun sukulaisiakin asui Tukholmassa. Ei kuitenkaan malttanut lähteä ja se hieman harmittaa. Se olisi ollut varmasti ihan mielenkiintoinen kokemus.”

Pitkän uransa aikana Sallinen on ennättänyt kiertämään Abloylla erilaisissa työtehtävissä, kuten valajana ja disklock-protovalmistajana, mutta viimeiset kymmenen vuotta hän on työskennellyt pintakäsittelyssä työnjärjestelijänä. Mitä työ on käytännössä?

”Lavojen siirtelyä” Sallinen laukoo ensin, mutta tiivistää tehtäviään: ”Katson millä tuotteilla on kiire ja järjestelen sitä mukaa tilauksia pintakäsittelyyn. Kaikki tilauksethan pitää hoitaa heti. Pelisilmällä näkee, mitkä tilaukset tarvitaan toisia nopeammin.”

Vapaa-aikanaan mies rentoutuu marjametsässä ja kahden koiransa kanssa ulkoillessa. Tehtaalta poistuessa työt eivät Sallisen päätä vaivaa.

”Joskus saattaa töiden jälkeen hetken pyöritellä vielä työjuttuja, että ”olisikohan se tuo tilaus pitänyt laittaa menemään”, mutta koskaan ei ole ollut tarvetta mitään päätä vaivaavia juttuja tuoda töistä kotiin.”