Parin mutkan kautta takaisin muistojen kesätyöpaikkaan

/global/scaled/1915x837x86x144x1000x435/Abloy-Abloy.fi (OW2)-Medialle-Artikkelikuva2_Ilkka.jpg

Ilkka Kivisaari, Toimitusjohtaja

Ilkka Kivisaarella on monivaiheinen matka nykyiseen tehtäväänsä. Keväällä 2015 hän siirtyi talousjohtajan paikalta Abloyn toimitusjohtajaksi. Minkälaisen matkan Ilkka on kulkenut tähän pisteeseen?

- Tulin heti yliopistosta valmistuttuani syksyllä -93 töihin Abloyn talousosastolle, jossa olin ollut harjoittelijana jo edellisinä kesinä. Määräaikainen työsopimus kesti elokuusta tammikuuhun, minkä jälkeen Abloylla ei ollut suoraan tarjota jatkoprojektia. Harmillisesti minun piti alkaa etsiä muualta töitä.

Työpaikka löytyi lopulta Oulun seudulta Nokian matkapuhelimien alla toimivasta LK Products Oy:ltä. Ilkalla vierähtikin Oulussa seitsemän vuotta, kunnes sysäys poismuutolle tuli lähestyvästä perheenlisäyksestä. Koska vaimolla Kristiinalla olivat työt jo puoliksi Etelä-Suomessa, pariskunta muutti Espooseen, jossa he asuvat edelleenkin. Ilkka aloitti talousjohtajana Digita Oy:ssä.

Jo Oulun seudulla työskennellessään, Ilkka soitteli Abloyn esimiehensä Huohvanaisen Riston kanssa mahdollisista työprojekteista. Kävi niin, että kun Abloylla oli tarvetta työntekijälle, niin Ilkka oli jo kiinni muualla. Kun taas Ilkka harkitsin jotakin uutta, niin Abloylla ei silloin aikataulu ja rytmi käynyt kohdalleen hänen suunnitelmiensa kanssa.

Kuitenkin syksyllä 2012 avautui paikka, ja Ilkka aloitti talousjohtajana Abloylla. Parin mutkan kautta hän oli taas töissä entisessä kesätyöpaikassaan. Ilkan astuessa virkaan puolet talousosaston työntekijöistä olivat tuttuja 90-luvun alusta.

Heistä yksi on edelleen talousosastolla töissä: laskentatoimihenkilö Seija Turusella on juuri kesän alussa tullut 42 vuotta täyteen Abloylla. Vaikka vuosien aikana on ehtinyt tapahtua paljon, Seija muistaa vielä hyvin nuoren Ilkan:

- Muistan Ilkan tuossa istumassa tietokoneella pyörittelemässä Excel-taulukoita. Hän oli jo silloin iloinen ulospäinsuuntautunut persoona, ja muistan, että hänellä oli tapana suunnitella ja järjestää ohjelmaa läksiäisiin ja muihin osaston tapahtumiin yhdessä Erikin kanssa.

Kyseessä on Abloyn entinen rahoituspäällikkö Erik Nieminen, jonka kanssa Ilkka pitää edelleenkin yhteyttä. Myös Ilkalla on mielessään Erikiin liittyviä muistoja, joista hauskimpana hänelle tulee mieleen Erikin polttarit:

- Yhtenä kauniina päivänä tuosta puhelinvaihteen keskusradiosta kuulutettiin: ”tänään partiolaiset tempaa tehtaan portilla, markalla auton lasit puhtaaksi”. Erik ilmoittautui tietysti ensimmäisenä listalle, jotta hän olisi sitten piikkipaikalla, kun lähtee kotiin päin. Työpäivän päätteeksi Erik saikin huomata, että me toimme hänelle haalarit, ämpärin ja sieniä: ”Alahan Erik pestä!”

Ja Erikhän pesi. Työvuosilta on jäänyt paljon hyviä ystäviä, jotka ovat olleet osa elämää jo vuosikymmenien ajan.
Ura on vaatinut paljon, mutta se on myös antanut yhtä paljon takaisin. Millä eväillä Ilkka paneutuu työhönsä Abloyn toimitusjohtajana?

- Jokainen elämänvaihe on ollut opettavainen niin Turun kauppakorkeakoulusta Oulun kautta Espooseen ja tänne Abloylle. Päälle kymmenen vuotta sitten olimme myös pari vuotta Kiinassa, jossa maailmankatsomus ja itsetuntemus kehittyivät. Kaikki tämä on valmistanut nykyiseen tehtävääni, jossa on paljon mielenkiintoista opittavaa. Tästä on hyvä jatkaa!