Rikkomista tositarkoituksella

Miltä kuulostaisi jokaisen pikkupojan unelmatyö, jossa pääsee muun muassa vääntämään ja kääntämään, rikkomaan ja hajottamaan sekä seuraamaan, millaisissa olosuhteissa rauta ruostuu puhki?

Abloyn Joensuun tehtaan tuotetestausyksikön testausinsinöörille Henri Hurskaiselle tällaiset työtehtävät ovat arkipäivää.

“Kyllä tietokone- ja paperihommiakin tulee tehtyä siinä sivussa,” Hurskainen naurahtaa.

Kahdeksan vuotta tuotetestauksessa työskennellyt Hurskainen vastaa yhdessä testaustiimin kanssa uusien tuotteiden testauksesta ennen niiden päätymistä tuotantoon. Työn tarkoituksena on paitsi testata Abloyn tuotteiden kestävyyttä ja murtovarmuutta, myös ylläpitää niiden korkeaa laatutasoa.

Oma tuotetestausyksikkö on yksi laadun varmistamisen kulmakivistä, sillä lukitus- ja oviympäristötuotteilla on tiukat maailmanlaajuiset standardit täytettävänään.

“Teemme myös paljon aiempiin kokemuksiimme perustuvia testejä, jotka ovat paljon standarditestejä rankempia. Ylitestausta tehdään tarkoitushakuisesti, sillä laatu on Abloylle kaiken a ja o.”

Hurskaisen työympäristö ei ole se kaikkein tavallisin. Yksikössä on esimerkiksi ovensulkimia ja lukkorunkoja testaava huone, jossa ovet avautuvat ja sulkeutuvat yötä päivää ja koneet asettavat toistuvasti avaimet lukkorunkoon ja kääntävät niitä.

Vain käytännön testeillä saadaan selville, kuinka tuote kestää normaalissa käytössä ja riittääkö se täyttämään vaaditut kriteerit.

Tästä työssä on nimenomaan kyse; vain käytännön testeillä saadaan selville, kuinka tuote kestää normaalissa käytössä ja riittääkö se täyttämään vaaditut kriteerit. Syklimäärät ovat kuitenkin normaalikäyttöä huomattavasti suuremmat, ja esimerkiksi mekaanisen sylinterin täytyy kestää 500 000 syklin testi ennen kuin se hyväksytään.

Hurskainen laskeskeleekin, että jos ovi avataan neljä kertaa päivässä, pitäisi lukon kestää käytössä noin 300 vuotta.

Kaikkiaan Abloyn tuotteet käyvät läpi lujuus-, olosuhde-, kulutus- ja murtotestit. Lujuustesteissä jyllätään voimalla, ja niissä kyse on pitkälti rikkomisesta. Klassisin testauksessa käytettävä väline on vetolaite, joka vääntää, kääntää ja vetää tuotetta jopa 100 000 newtonin voimalla.

Laitteilla saa Abloyn isointa riippulukkoa lukuun ottamatta särjettyä lähes kaiken, Hurskainen paljastaa.

“Rikkomisella on kuitenkin tarkoituksensa: kun avain menee testissä rikki, saadaan tietää voima millä se hajoaa, ja sitä myöten pystymme arvioimaan, onko sen kestävyys riittävä.”

 

Katso, kuinka ABLOY-riippulukko kestää tuotetestaustiimin käsittelyssä:

Katso, kuinka ABLOY-riippulukko kestää tuotetestaustiimin käsittelyssä